Swell Shooters: Tim Mckenna

Als het nu de  ene vette lip is dat je wegkatapulteert, je stalled forward ,een smooth handle pass, je laat avond noseride of je allereerste ride; om daar een foto van te hebben blijft iets van onschatbare waarde.

Een wind-, kite-, of surffotograaf behoort toch tot een zeldzaam ras die met hun passie een epic surfsessie de rug kan toekeren. Beter gezegd, de mooiste beelden van jou epic sessie kan vastleggen. Sommigen staan iedere dag om 5 uur op andere trotseren ervoor de zwaarste stormen. Er zijn zelfs die een aquabox verkiezen ipv. een surfboard om daarmee in de impactzone te gaan liggen. En maar met één doel om de shoot van hun leven te nemen of om jou op het plaatje te zetten.

Swell koestert al  jarenlang een groot respect voor de man of vrouw achter de lens en omdat we maar drie maal per jaar op papier uitkomen willen ons respect doortrekken naar deze plek. Met Swell Shooters nemen we iedere surf fotograaf onder de loep. Omdat de natuur hun décor is willen we ons niet beperken tot de Lage Landen en laten we ook enkele vreemde vogels hun biotoop tonen. We willen de passie van iedere fotograaf horen. Want hebben ze nu jaren – of kersverse ervaring, iedereen heeft hun eigen stijl en unieke view.

 

 

Deze nieuwe rubriek bijt de spits af met niemand minder dan Tim Mckenna.  Als je in de jaren 90′ één Oxbow catalogus in je handen hebt gehad. Is de kans groot dat je al eens bij Mckenna’s foto’s hebt zitten wegdromen. Ja, er zijn er weinig die er beter erin slagen om de droom van iedere surfer vast te leggen. Zijn zoektocht naar die specifieke settings badend in het perfecte licht heeft hem gevoerd naar veel idyllische uithoeken. Zo, spoelde hij in 1996 aan op de Frans-Polynesische archipel. Waar hij het eiland Tahiti uitkoos waar hij dag in dag uit zijn beelden vindt.

Hoe ben je met fotografie begonnen?

Ik begon foto’s te nemen rond mijn 14 jaar met mijn mama’s camera. Op mijn twintigste heb ik de stap genomen om professioneel bezig te zijn met fotografie want toen had ik pas genoeg ervaring en contacten.

Hoe ben je bij surffotografie terechtgekomen?

Ik nam mijn eerste surf foto’s in Lacanau (Frankrijk) tijdens de eerste professionele surf contest in Europa. Ik bleef er me erin verdiepen tijdens mijn studies aan de Universiteit in Australië en mijn reizen naar Hawaï, Californië en Europa.

 Heb je fotografie gestudeerd?

Ik heb een cursus  zwart en wit ontwikkeling gevolgd op school maar ‘ I GOT KICKED OUT!”. Ik heb de stiel van fotograaf uit boeken geleerd en door als assistent te werken. Er zijn geen echte scholen die je iets leren over ‘action sports’ fotografie.  Ik zeg het je “Experience is the key”. Je moet blijven proberen en zoveel mogelijk shooten in iedere situatie, kritisch zijn voor jezelf en leren uit je fouten.

 

Met wat voor materiaal shoot je?

Nikon D4, D800, D3X, D3 camera’s met Nikon lensen. Ik gebruik Liquideye waterhousings .
Ik heb ook nog een analoge medium formaat panoramic camera.

Heb je al in surfmagazines gepubliceerd. Hoe gaat dat in zijn werk?

Ik heb al gepubliceerd in alle grote surf -magazines en mainstream magazines over de hele wereld. Ik voeg mijn foto’s toe via e-mail of een link naar mijn website en de media in kwestie beslist of zij het al dan niet willen publiceren. Soms contacteren de magazines mijn onmiddellijk nadat ze ergens een foto van mij hebben gezien. Dan laad ik de hoge resolutie foto op naar een ftp server zodat het magazine in kwestie kan publiceren en met wat geluk betalen ze je in het beste geval één maand later.

 Surf je zelf?

Ja,k heb 2 shortboards en een SUP. Maar het is moeilijk om er nog tijd voor te vinden.

 rider: Bruce Irons

Zijn er eventueel andere zaken/dingen die je graag fotografeert?

Ik trek graag aerials,  underwater shots, snowboarding & swimsuits. Ik verveel mij als ik altijd hetzelfde trek dus ik hou ervan op het een beetje te mixen en in verschillende omgevingen en met verschillende doelen te shooten.

 Zijn er fotografen die je geïnspireerd hebben?

Ernst Haas voor art,  Art Brewer voor surfen,  Nick Knight and Hans Feurer in fashion,  David Doubilet in onderwater.

Wat is volgens jouw een goed surffotograaf?

Hij moet eerst en vooral veel geduld hebben en ook organisatorisch goed zijn. Technische kennis  en een halve weerman zijn helpt ook maar vooral veel creativiteit aan boord kunnen leggen. Als je wil fotograferen met een waterbehuizing dan moet je ook fysiek vaardig zijn en ervaring hebben in de golven. Maar vooral passie, omdat de financiële beloningen meestal maar mager zijn.

 

Bewerk je je beelden nog na, of is dat taboe voor jou?

Afbeeldingen worden aangepast, kleuren gecorrigeerd en in een zelfde constante gezet. Maar ik laat meestal het landschap en de kleuren voor zich spreken. Ik verander zelden de essentie van het beeld maar als je in Frans-Polynesië woont, hoef je eigenlijk niet te photoshoppen!

 Wat is voor jou een geslaagde surf foto?

Het is een foto die emotie op roept bij een zo breed mogelijke doelgroep. Iets universeels dat een gevoel of emotie overbrengt dat bij iedereen kan ervaren worden.

Heb je een eigen website waarop we je werk kunnen volgen?

Mijn Facebook page voor de dagelijkse/wekelijkse updates:

http://www.facebook.com/pages/Tim-McKenna-Photography-TMK-Tahiti/157549887627364

Mijn eigen site voor de laatste features en stock fotografie en info.

http://www.timmckennaphoto.com/

Mijn portfolio site/

http://www.timmckennaphotography.com/

Mijn e-shop:

http://www.timmckennaphoto.com/us/store/catalogue/shelf-tahiti.html

rider:Tim Mckenna

Latest Issue